söndag 20 november 2011

Bislett runt

Den ser närmast ut som ett ointagligt fort. Stenväggarna är mattgråa, avvisande och kalla i regnet och kanske till och med som det var förra året, i snöyran. När man kommer närmare tornar väggarna upp sig höga och det är bara de stora träden som kan se in över murverket. Stora ingången är förbommad och hela anläggningen ser ut att ligga tom, tyst och övergiven. Annat är det på sommaren, när de riktiga stjärnorna är här och tävlar. Då liknar det tjurfäktningsarenan i ”Ferdinand”. Flaggorna fladdrar i den varma vinden. Stora portarna är öppna och människor i färgglada kläder strömmar in. Över hela anläggningen ligger ett sorl av prat, skratt och förväntan.

Det finns bara en enda öppen väg in. Via en liten dörr vid sidan av stora ingången. Där tar man trapp efter trapp neråt. Det blir varmare och varmare. Sedan svänger man ut i en bredare gång och så plötsligt, utan förvarning, kliver man rakt ut på löparbanan. Uppvärmningsbanan i kulverten under den storslagna arenan mitt inne i centrala Oslo.

Vi är nu inne på själva 24 timmars banan. Vi svänger åt höger och tar banan runt. Banan går i en vid oval och man känner inte riktigt att man springer runt. Först passerar vi över mätmattan och det piper till och så nerför en liten liten ”backe”. Vi är nu inne i själva kulverten. Banan är smal och man kan ana att man springer under publikläktare. Sedan öppnar byggnaden upp sig och vi får de ”privata”-supporter borden på höger sida. Vidare genom en lång smal passage. Ibland är det dörrar upp mot friidrottsanläggningen. Där, kan man se dygnet passera. Dag, skymning, natt och för den som orkar hålla ut, gryning och så dag igen. Man ser väder och vind. Sol, regn och snö. Vinden som blåser snålt. Snö och löv som yr runt. Sen öppnar väggarna tillfälligt upp sig igen och vi passerar vätske- och matkontrollen till vänster och fortsätter förbi. Uppför en liten backe. Banan fortsätter genom den smala kulverten men så plötsligt är vi tillbaka vid speakeranläggningen och resultattavlan. Man blir förvånad då man plötsligt är tillbaka igen där man startade.

Hur många varv ska jag springa om SEX dagar? Jag har 24 timmar på mig. Varje varv är 545 meter långt. Idag vill jag dit. Idag vill jag springa tävling. Idag har jag ingen lust att träna.

Se en video från förra året här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar