måndag 31 mars 2014

Varför gör man det här två gånger eller ”lathund för rookies”

Tävlingsberättelse Loxodonta Borlänge Ultra 6h av Calle Kalldal:


Året 2013 var första gången jag provade att springa Loxodonta Borlänge Ultra 6 H.
Känslan vid den målgången var ”jäklar vad jag är bra, klarade 35,5 km”…men…många klarade av en ”mara” dvs 42 km. Tanken har legat där och gnagt sedan dess, det där borde jag klara.

Det jag gjorde den här gången och som jag tänkte delge Er ”rookies” som funderar på att springa Loxodonta Borlänge Ultra 6H för första gången, och jag tycker verkligen ni skall testa, är en viss planering i förväg, som troligtvis är en bidragande orsak till att jag ställde upp i år igen och klarade mitt personliga mål.
För Er nu som tänker lite ”avvärjningstankar”, för att undvika att bli lockade att springa så att säga, så skall jag försöka mota de tankarna på en gång:

-        * ”Jahajaa, för de som har tid att träna löpning hela tiden är det väl inga problem”
Ok, vågen hävdar envist att jag väger +100kg, jag jobbar minst heltid, har familj och hus och tycker det är helt okay att dricka vin på veckosluten. Så någon träningsnörd är jag minsann inte. Däremot åker springskorna med på mina tjänsteresor. Brukar ändå ha svårt att sova på morgonen när jag vaknar i ett främmande rum, då blir det en liten joggingtur.

-     *”Mina knän håller inte/jag har problem med benhinnorna/får ont i fötterna (välj själva)”
Nää, det gjorde inte mina heller när jag toksprang i början, men om man tar det lite varligt i början så går det oftast alldeles utmärkt. Väldigt få saker funkar på en gång, och i synnerhet inte om man är vuxen.

-          *”Jag orkar aldrig springa i sex timmar”
Nix, det orkar inte jag heller och det är inte många som gör det faktiskt. Inte ens de här som är betydligt bättre tränad än jag. Många av dem fortsätter att runt och bara vara trevliga mot oss som har lite kvar.
Sen…handen på hjärtat… visst klarar du av sex timmar i Ullared eller sex timmar på en mässa Du tycker om. Det här är nästa samma sak, fast med friskluft och trevligt sällskap inkluderad.

Loxodonta Borlänge Ultra 6H är en varvbana på 2 km. Det innebär att du alltid, som mest, har 2 km till en ”kontroll”. Det innebär också att Du aldrig är sist. Just det faktumet är svårt att värdera.
Om Du någon gång har sprungit ett lopp med målgång efter ett visst antal kilometer och du har förstått att dina medtävlare/konkurrenter faktiskt håller på att duscha och åka hem när du kommer då är det lätt att tappa sugen för en lång tid framöver.
Men här är det så finurligt att alla går i mål samtidigt. Både Du och han/hon som vinner.
Sen brukar jag använda en extra tanke som inte är riktigt rumsren. Det finns en hel del duktiga löpare som springer ett maratonlopp på, låt oss säga 4,5 timmar. Sen stannar de av, promenerar lite och ibland är de nöjda, duschar, finns kvar i området och hejar på dig. Då brukar jag le tillbaka och tänka ”jahaja, du orkade inte alla sex timmar, det tänker jag göra” sen att de troligtvis kom längre än mig ändå, är av underordnad betydelse.. ;-)

Förberedelse.
För att genomföra ett lopp så krävs det givetvis en form av träning i förväg. Just om kapitlet ”träning” finns det väl flera ton böcker som avhandlar ämnet. Det enda goda rådet jag tänker ge er är att se till att det blir lååånga träningspass, i tid räknat. Hellre långsamt/gå än att ”springa av” 5 km.
Det som också händer på 6 timmars lopp är att andra saker i kroppen blir påverkade än just att Du har blodsmak i munnen efter ett 5km lopp.

Skorna är ju självklara, de skall vara väl inslitna och utseendet spelar ingen roll. Stackarna som kom på de första platserna hade nog inte råd med nya dojor, eller så var deras skor just insprungna. Under tiden du provar detta så hinner du märka om/var det skaver. Sedan vilken typ av sko du skall ha, det måste Du testa själv. Under loppet hinner du se alla typer av skor, allt från ”barfotaskor” de där som ser ut som en formgjuten sockiplast till rejäla väl uppbyggda gymnastiskor av känt märke. Gemensamt är dock att de är inslitna. Förstått?

Föda, det innebär att Du skall, tvärtemot din tandläkares inrådan, vänja dig vid att småäta med jämna mellanrum. I mitt fall innebär det att stoppa i mig något var 5:e kilometer. Jag mår direkt dåligt av druvsocker och sportdryck så det som numera är min inkomstkälla för kolhydrater är Nötcreme, ni vet, de där små vita plastförpackningarna på 18 gram. Perfekta att ha med, otroligt onyttiga i vanliga fall men riktigt bra för ett sådant ändamål.
Nu är det ju så här att Borlänge Ultra har ett otroligt bra ”buffe´bord” som man kan småäta av när man passerar var annan kilometer. Det finns sötsaker, saltsaker, korvsaker, allt möjligt och minst fem olika drycker, alltså nära på samma utbud som på en Ålandsfärja MEN nu gäller det att ha lite koll på vad magen klarar av. Efter ett tag springer du på fastande mage. Frukosten som Du åt i god tid är förbränd i god tid och kroppen behöver påfyllning, oavsett du vill det eller inte.
Så om du vet och framför allt att du har testat detta i förväg, att du kan peta i dig bilar, jordnötter, brödbitar , saltgurka, druvsocker, korv med bröd och så vidare då är du lyckligt lottad. Hoppa över det här avsnittet bara. Men testa det innan loppet som sagt.

”Mental-formsvacka” inträffar för mig efter 3 timmar. ”Bara” halva loppet har gått och jag ”bara” kommit så här långt. Året 2013 var det nära att jag bröt. Kändes som att inte kom någonvart och andra mörka tankar. 2014 så visste jag om att det skulle bli tungt där så det gäller att göra något, äta något extra gott (som en saltgurkebit J) eller på något sätt övervinna den perioden.
Som allt ovan, så är det ju bra om man har upplevt detta innan så man får lite tid och klura på vad som kan motverka formsvackan. Återigen så hinner detta aldrig inträffa på en 5 km runda, sannolikt inte heller på en 10 km runda. Men se till att utför ett längre pass på minst två timmar så Ni får formsvackan längts bort från start och känn då efter vad som hade varit bra att göra. För mig funkar något som jag tror att jag är hyggligt ensam om, tror jag. Jag lyssnar på talbok när jag springer.
- Va, inte musik via Spotify?
Nope, det använder jag när jag måste ”ösa på” t ex på 5 km löpning.
Och min musiksmak är dessutom så begränsad att jag inte skulle få ihop 2 timmars blandad musik ändå.  Men lyssnar man på klassisk musik så kanske Mahler Symfoni #3 i d-moll funkar. Den är åtminstone 90 minuter lång…

Nu så, dags för start.

Starten går!

Beroende på väder så finns det några bra, ”kom-i-håg” som Du kan tänka på.

Är det lite sol så ta med solglasögon och solkräm. Du kommer att vara ute i solen i minst sex timmar, du kommer att svettas och börja bygga på en såndär läcker solbränna som Du bara får på semestern vid havet. Samma ingredienser: sol, salt och frisk luft.

Packa en ”sista-varvs-påse”. Den här påsen ställer du någonstans, strax efter varvningsplatsen och arrangörernas buffébord och den tar du med dig på det sista varvet, när stoppsignalen kommer att ljuda. I den här kan du stoppa i överdragskläder, en mössa, sandaler, en belöning eller bara din telefon för att kunna ”messa” någon om vilken prestation du precis har utfört, för det har du verkligen gjort. I min påse låg det överdragkläder och en chokladbit. Telefonen var ju redan med, spelandes en talbok. Jag vet fortfarande inte vem mördaren är…

Frys lite vid starten. Då är du nog lagomt klädd. Om du har mer kläder på dig, se till att de går att kasta av vid någon varvning. Det är inte läge att stanna och ta av understället så att säga.
Se nedan, avdelningen ”stå inte stilla”.

Under tiden du springer/joggar/går:

Calle in action! 

- Ja, det finns många som springer snabbare än dig. Acceptera det och håll ditt tempo som känns bekvämt. Tillhör du de som siktar på de 15 första platserna, läser du antagligen inte det här ändå.. Det spelar inte så otroligt stor roll om du felar lite granna. Du är ute i sex timmar eller hur.

- Sköt ditt matintag. Luras inte av ”att jag är ändå inte hungrig” utan peta i dig det du redan har testat, innan loppet, som vi var överens om.

- Det som kommer nu är nog min största oro: Stå inte still !
  Om du stannar till i början av loppet och tar ur en sten ur skon, lättar ”på trycket” så är det inte så farligt men ju längre du kommer i loppet ju lättare har kroppen att stelna till och det går ruskigt snabbt, tro mig. Det är dessutom en ganska enkel match för hjärnan att övertygande signalera ”höördu, ta det lugnt, vila lite”. Här krävs det lite mental styrka, som du givetvis känner till, för du har ju gjort några långa pass, i tid räknat, innan loppet eller hur?
  När jag har sprungit/gått loppet så har jag fått svart bälte i att bita av toppen och trycka i mig en nötcremé med höger hand, ta ett vattenglas med vänster hand och gåendes/joggandes stjälpa i mig allt på cirka 30 meter.  Vem sade att karlar inte har simultankapacitet? Nåja, stilla stod jag inte i alla fall.

- Ha lite koll på tiden. Beroende på vad du har för målsättning så är det smart att ha lite koll på tiden och om det är första gången du ger dig på det här, räkna med att de sista timmarna går betydligt långsammare än vad du har tänkt. Varför då?
  Jo kroppen tar lite stryk av att röra på sig under lång tid och i mitt fall är det inte ”flåset” som ger upp utan det är ”rörelseapparaten” som läkarna kallar det. Man får lite ont här och var. Knän, höfter, ryggslut/korsrygg och andra ställen man inte förknippar med löpning.
  Mitt lopp år 2014 bestod i att jag tog mig igenom de första 20 km relativt snabbt, på 2:29 vilket då innebär att de resterande 22 km tog 3:30. Men det var enligt plan helt enkelt.

Vad upplever du under loppet då?

Nu kanske du känner att det är 4st A4 sidor med pekpinnar men se det som råd i alla välmening. Man skapar sig sin egna kunskapsbank.

Under loppet så:

-          Får Du prova vad du går för helt enkelt. Det kommer att vara minst 10% mer än vad du trodde, minst 25% mer än vad dina närstående tror och säkert 50% mer än vad dina föräldrar tror.

-          Tävlar du på samma villkor oavsett ålder. Loppet som gick 2014 var den äldsta tävlande född 1940 och den yngsta var född 1994. Ålderskillnaden är 54 år. Av de som kom bland de tre bästa så var ålderskillnaden 29 år mellan 2:an och 3:an. Så det passar alla helt enkelt. Och det här kan man bli bra på oavsett ålder.

-          Träffar du otroligt glada och positiva funktionärer. Bland annat min ”favoritdam” som går ”motvarvs” och hejar på alla hon möter. Hon fick en kram av mig, direkt efter målgång,  för att hon gör ett bra jobb.
Jag var glad och hon blev glad…och antagligen ganska svettig och läskig efter kramen också.

-          Träffar trevliga medtävlare. Jag har all respekt för de som har fokus och jagar tätplaceringar men det finns sådär 70 st till som till stor del, har all tid i världen för en stunds prat.
Du kommer garanterat själv att glädja någon som har det tungt och det känns bra helt enkelt.

-          Träffar du kunniga funktionärer. De vet vad de pratar om för de tillhör en löparklubb. Som en avslutning på den här texten så hände följande när jag sprang. När det är 5 minuter kvar går jag ”i mål” för mitt maraton. Jag har äntligen klarat det. Och jag har faktiskt en tår i ögat när jag kramar om en funktionär, vi kan kalla henne Laila för enkelhetens skull, när hon diskret viskar till mig: - ”fortsätt  så länge du orkar så tar Du några placeringar”..
Det var ju inte det man ville höra just då, men lydig som jag är så tar jag min ”sista-varvs-påse” och promenerar iväg. Jag kommer ungefär 500 meter innan stoppsignalen ljuder.
Tack vare Lailas råd så tog jag ytterligare 9 placeringar i resultatlistan.

-          Sen har du ufört någon som inte så många andra har gjort eller gör idag. De flesta lopp är sådär 10 km och här kommer du att komma någonstans mellan 25 och 50 km beroende på allt ovanstående och träning.

-          När någon ”kaxig” person frågar ”vad du gör på milen” så kan Du ju alltid fråga vad han gör på 20/30/40 km istället, det brukar räcka.. J


Sådär, nu är det bara att anmäla sig till Loxodonta Borlänge Ultra 6H.

Familjen Calldal 6 timmar senare. We did it again!

3 kommentarer:

  1. Tack för trevlig läsning!
    Du får mig nästan att bli sugen.
    //Rookien

    SvaraRadera
  2. Underbar läsning!! :D

    SvaraRadera
  3. tack för en trevlig och intressant läsning. Ska själv göra mitt första 6 timmars i vinter och det var mycket i din text som var matnyttigt:)
    Med vänlig hälsning jeanette

    SvaraRadera