onsdag 18 september 2013

Fyra Dagar Fem Nätter

Fyra dagar fem nätter (engelska Four days five nights) är en norsk äventyrlig-romantisk komedi från 2013 i regi av Krister Lind med Krister Lind och Laila Öjefelt i huvudrollerna. Filmen har Sverigepremiär den 18 september 2013.

På tur runt Lovund. Jag och maken.

Skämt åsido. Vi tillbringade inte sex dagar och sju nätter på Makatea och inte heller var vi varken strandsatta eller jagade av fula banditer. Och inte den minsta lilla skymt av Harrison Ford och ingen annan kändis heller för den delen. I stället spenderade vi fyra dagar och fem nätter på Lovund i Nordnorge och det blev uteslutande träning, mat, lättsam samvaro med släkten och sömn. Det här inlägget kommer så klart att från och med nu hålla fokus på träningen.

Det kan tyckas svårt att bedriva seriös ultraträning på en stenig ö, mitt i Norska havet långt från fastlandet, med en omkrets på dryga milen. Där längden på vägarna, asfalt och grus, inte ens kommer upp i tio kilometer, och där en stor del av ön täcks av ett brant berg med livsfarliga stup och hala hällar där tidvattnet sköljer över med en nivåskillnad på så mycket som upp till tre meter. Och ja. Jag kan villigt erkänna att långa distanspass är svårt att få till.

Men bristen på vägar och stigar uppvägs lätt av den otroliga kontrasten mellan mina vanliga, om än roliga, rundor i skogen och i metropolen Borlänge jämfört med det oändliga havet och den monumentala himlen som dominerar allt där ute. Vind i håret, sol i ansiktet, frisk luft i giriga lungor och hungern efter mer. Mycket mer. Där ute är man en fri själ. Som havsörnarna som svävar högt över berget, som eviga bränningar mot stranden, som det stjärnklara himlavalvet om natten, som himmel och hav där de flyter samman till ett vid horisonten i fjärran eller som norrskenet som flammar i skyn under kolsvarta polarnätter.

Utsikt från toppen ner mot byn.

Balansgång över bråddjup.  

Sol, himmel och hav.

Ebb. När det är högvatten får man simma här!

Branta hällar.

Himmel möter hav.  

Fjällbjörksskog. Det är svårt att tro att terrängen kan variera så mycket på en så liten ö!

I kantarellskogen!

Klättra upp och klättra ner. Inte särskilt lättsprunget! 

Lågvatten. 

Stora korsspindlar. Överallt. 

Stora stenar att ta sig över eller runt. 

Over the hills and far away.

Jag får kanske kalla vistelsen för ”träningsläger” fast jag åkte dit för rent sociala anledningar. Men när man är ledig och inte har några måsten är det rätt lätt att klämma ett träningspass eller två per dag också! På fyra dagar blev det alltså två varv runt ön (två dagar). Det blev två toppturer (två dagar). Det blev två vanliga distanspass. Det blev ett pass lång-backe intervaller. Och med det är jag nöjd. Faktiskt helt nöjd. 

Lovund i fjärran solnedgång.

2 kommentarer: