måndag 18 februari 2013

Mitt första ultralopp - 6 timmar

Det kom ett mail i min låda förra veckan som gjorde mig ledsen. Det handlade om varför avsändaren inte vill starta i sitt första ultralopp. Det vore väl bättre och på sin plats att tänka på varför man INTE ska stå på startlinjen.

Johan Eriksson från förra årets upplaga av Borlänge Ultra 6h.

Om du frågar mig är just 6 timmars ultraloppen en genialisk tävling. Just därför att ALLA kan starta. ALLA kan vara med.

Om jag får utgå ifrån Loxodonta Borlänge Ultras varvbana, en bana på 1550 meter, så är den flack, enkel och lättsprungen. Kanske inte jordens mest spännande bana men lång ifrån den tråkigaste. Varvningen sker invid en liten dunge med träd som man springer igenom första biten. Andra biten går parallellt med en allé och där ser man bortöver mot den tredje delen. Den tredje delen går över fälten och så kommer den lilla skogsdungen med Tjärnasjön på höger sida. Har man tur kan man få se lite sjöfågel och här sitter man gärna och grillar eller har picknick fina dagar. Fjärde och sista delen går tillbaka till varvningen. Till banans nackdel får man tillstå att den är vindkänslig.

En 6 timmars tävling passar inte bara toppskiktet med snabba löpare. I en 6 timmars tävling spelar det ingen roll om du är långsam eller snabb. Proffs eller nybörjare. Alla springer på sina egna villkor och ingen behöver känna att de ligger sist. Man cirkulerar runt på samma varv och man kan springa eller gå eller varva efter behag. Man stannar vid varvningen och äter, dricker, går på toa och kanske att man hittar någon att springa ett varv med. Eller gå. Du väljer helt själv vilket tempo du håller. Och ALLA går i ”mål” samtidigt. Ingen blir lämnad ensam eller har en köpatrull i hasorna.

Bäst av allt är ju att vilken distans du än kommer så har du en distans. Spring ett maraton och bryt efter 30 kilometer så har du ju liksom ingenting. Spring 30 kilometer på ett 6 timmars lopp och du har ett resultat.

Här finns läge för ALLA att slå sitt personrekord i distans. Är du vältränad blir det längre. Är du mindre tränad blir det kortare. Men oavsett ålder, kondition och motivation så kan man vara med!

Borlängebanan är snabb. Sverige-eliten har stora chanser att slå rekord. Sina egna, och för de allra bästa, kanske till och med svenskt rekord.

Jag kommer själv att stå på startlinjen. Jag ligger mitt i mängdträning när tävlingen går av stapeln den 6 april så jag räknar inte med något lysande resultat, men jag kommer att få ett fint träningspass med trevliga löparkamrater. Gamla som nya!

Kanske är det så att många inte törs! ”Det är för långt!” ”Det är för länge!” ”Det skulle jag ALDRIG klara!” Men allt det där hänger ju bara ihop med vilka krav vi ställer på oss själv. Jag säger som jag brukar säga till världens bästa namne: ”Du kan och det kommer att gå jättebra bara du ger dig själv chansen!” VÅGA!

Inbjudan Loxodonta Borlänge Ultra 6h.

Några röster om förra årets upplaga av Borlänge Ultra.

Bilder från förra årets upplaga av Borlänge Ultra.

2 kommentarer:

  1. Jag tog åt mig direkt! Kanske vågar jag trots allt!! för det är nog där skon klämmer. Visst vore det häftigt att kunna säga att man gjort det, även om det bara är till sig själv! Måste nog bara bearbeta mig själv lite till. / Ulrika

    SvaraRadera
  2. Det är klart du ska våga prova. Man kan ju inte ens "misslyckas" i sitt första 6H. Har man aldrig provat ett tidslopp så är det en rätt annorlunda upplevelse. Precis som det skrivs här är just den saken att alla går i mål samtidgt. man vet egentligen inte riktigt hur man ligger till i resltatlistan, det gör att man kan ha en lugn inställning till den och ingen säger något om man går en stund eller hela tiden för den delen. det är upp till var och en.

    SvaraRadera